rune røsten

desember 7, 2009

Ut.no kommer?

Filed under: 1 — runermm @ 21:26

11. november 2008 var en fin dag. Da leste jeg at ”Den Norske Turistforening (DNT) og NRK har inngått en avtale om å lage en ny felles nettjeneste for turinteresserte. Målet er å lage landets største og beste turportal – en møteplass og en inspirasjonsbank som viser turer, friluftsliv og opplevelser i norsk natur. Avtalen minner om NRK og Meteorologisk institutts yr.no-samarbeid, uttalte programsjef Kjell Jarle Høyheim i NRK Program riks.

Yes, tenkte jeg, dette blir bra! Jeg er ingen ivrig turgåer i tradisjonell forstand, men er en entusiastisk stisyklist som liker å oppsøke nye steder både i nærområdet og lenger unna.  Endelig kommer det et verktøy hvor jeg kan både få inspirasjon, planlegge turer i detalj, nytte godt av oppdatert værinformasjon og i tillegg ha gleden av å dele turopplevelsen i etterkant.

13 måneder senere og Ut.no har vært i beta noen uker. Det kan være at jeg helt har misforstått formålet med tjenesten, men det er sannelig vanskelig å forstå hvilke problemer Ut.no skal løse. Innholdet på tjenesten så langt er svært overfladisk, ”Dette er en søndagstur” (hva er forresten galt med onsdager?)  eller er helt ute av sesong – selv ikke Lars Monsen trasker gjennom Femundsmarka til fots i november og desember.

Kanskje redaksjonen ikke har fått med seg det mistrøstige høstværet i år, men har vært for mye inne og hørt på gjentatte foredrag med NRK Beta? Tjenesten bærer i hvert fall preg av betasyke hvor de legger febrilsk vekt på brukernes tilbakemeldinger, men dessverre gjør de samtidig sitt beste for nettopp å drepe brukernes initiativlyst.

For det første løser tjenesten ingen relevante problemer. Det er rett og slett ingenting å bli engasjert i. Dermed er det heller ingen grunn til å gi konkrete tilbakemeldinger.

For det andre har utviklerne klistret nettstedet med ”Kommer” om alle mulige funksjoner. Det virker som om dette er gjort for å demonstrere hvor de flinke de har vært som har tenkt på alt. Den reelle effekten er at brukerne ikke ser noen hensikt i å foreslå noe og at tjenesten framstår utroverdig. Det virker usannsynlig at Ut.no faktisk kommer til å lage alt som ”kommer”. Spriket mellom realitet og ambisjoner er… helt ute.

For det tredje er håndteringen av tilbakemeldinger lite tilfredsstillende. Som NRK Betas redaktør sier: ”Jeg synes denne feedbaksiden er elendig! Jeg kan ikke lenke til andres forslag, kan ikke kommentere, og ikke følge opp andres forslag. Og det er en plage å bla bakover.”

Nok kritikk – hva kunne de gjort?

Gode nettsteder løser problemer. Skal du selge bolig? Finn.no Skal du vite hva alle snakker om i lunsjen? VG.no. Hva blir været til helga? Yr.no. Hva går på tv i kveld? Se.no. Gravid? Barnimagen.com. Sjekke hva vennene gjør på? Facebook.com.

Hva skulle Ut.no svart på i sesongen mellom høst og vinter?  Jo, det er jo ganske opplagt.

Hvor kan jeg gå eller stå på ski?

Skriv inn bosted og få opp nærmeste destinasjon hvor det er snø og forhold for langrenn eller alpint. Spe på kjørerute med avstand/tid, oppdatert vær- og føreinformasjon samt løypekart og eventuelle priser for heiskort. Topp det hele med mulighet for å gi tilbakemelding på snøforholdene og du har en vinner. Utover vinteren utdypes tjenesten med flere destinasjoner, ruteforslag og løyper i takt med nedbør og preparering.

For de som ikke er sugen på snølek lager dere en grundig inspirasjonsartikkel til ulike høstaktiviteter – f. eks å sitte i tørt og godt i gapahuk og se inn i bålet omkranset av regnvær.

Til våren utvider dere spekteret av aktiviteter og forteller meg hvor snøen forsvinner først og hvilke stier jeg kan sykle? Jeg håper det kommer, men ikke lov meg det.

Reklamer

2 kommentarer »

  1. Tjenesten ligger ute i en svært tidlig beta. Det er for at vi skal kunne begynne å legge inn data. Den ferdige tjenesten kommer til å være mye bedre enn dette. Det tar bare tid!

    Øyvind Solstad
    Redaktør, NRKbeta.no

    Kommentar av Øyvind Solstad — desember 7, 2009 @ 22:25 | Svar

  2. Det kan jeg forstå, men min bekymring er at selve innretningen på tjenesten er gal – og da kommer det til å gå veldig lang tid før dere kommer fram. I tillegg er det stor fare for at dere opparbeider mye teknisk gjeld på veien, som gjør det enda vanskeligere å vende om i annen retning. Tenk dere om og eventuelt snu før det er for sent, er min oppfordring. God tur!

    Kommentar av runermm — desember 8, 2009 @ 09:25 | Svar


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Opprett en gratis blogg eller et nettsted på WordPress.com.

%d bloggere like this: